Miért nincs még kerek fenekem?


Nem kell viselkedéskutatási diploma, hogy rájöjjünk arra, hogy a férfiak megvesznek a kerek, kemény hátsóért… mi nők pedig azért, mert bárhogy is próbálkozunk, a fenekünk valahogy sosem akar olyan geometriai pontosságú gömb lenni, mint amilyennel elégedettek lennénk.

Természetesen vannak olyan piszkosul szerencsés genetikával született lények, akiknek nem kell élet-halál küzdelmet vívnia a kerek hátsóért… de feltételezhetően Te azért vagy itt, mert inkább a másik tábort gyarapítod. Edzel, küzdesz kitartóan,… de a várt eredmény még mindig nem látod viszont a tükörben… de vajon miért?

Csak a kardió…

Van egy rossz hírem. Bár nagyon nem mindegy a hátsódon tanyázó zsírréteg, de a fenék alakját az izmok határozzák meg. A kardió talán a zsírréteg eltüntetésében lehet barátod (bár akkor már a diéta szerepét emelném ki) – viszont tudd, hogy nincs helyi zsírégetés! A fenekeden lévő zsír nem képes összehúzódásra, elernyedésre, így nem nagyon hatja meg, ha Te beköltözöl a taposógép szekcióba. Mi akkor a megoldás? Az, ha nem(csak) a kardió gépeket nyüstölöd órákig, hanem elkezdesz valamilyen súlyzós edzést is bevinni a hátsód életébe.

A kerek, feszes popsihoz nagy terheléssel végzett, erősítő gyakorlatok kellenek. A taposógép ezt nem adja meg Neked, hacsak nem kapod a válladra, és teszel vele egy kör sétálós kitörést.

 

 

Túl sokat ülsz

Sajnos a mindennapi élet elég gyakran fenékre kényszerít minket – bár hozzáteszem sokan keresik ezen túl is az ülő lehetőségeket a tömegközlekedésen, megállókban, edzőtermekben.. Nem mondok azzal semmi újat, hogy a sok ülésnek számos negatív egészségügyi hatása van – azonban a farizom edzésedet is befolyásolja. Hoppá, ezt lehet, hogy nem is tudtad…

Az ülés során a fenék izmai a semmittevéstől “ellustulnak”. Ez szakmaibban annyit tesz, hogy a csípő-horpasz izom megrövidül, a farizmok pedig gyengévé, inaktívvá válnak a mozgások során: a hétköznapi életben, de akár az edzőtermi mozdulatok során is. Ennek köszönhetően gyakori, hogy az összetett gyakorlatoknál combhajlítók átveszik a farizmok feladatát, ezért gyakori, hogy “nem érzem a fenekem a guggolás közben” probléma.

A fenti problémát könnyen kezelhetjük a farizmot megcélzó aktiválással! MINDEN edzés előtt végezz csípőemeléseket, fordított hiperhajlítást, csípőlökést, vagy szalaggal végezhető X-sétát.

Túlzásba vitt fogyókúra

A rosszul megválasztott táplálkozással is bakot lőhetsz: ugyanis a koplalás következménye nem a zsír, hanem inkább az izomszövet leépülése. A farizom megereszkedik, petyhüdt és lapos lesz… amely jóformán egybeolvad a comhajlítóddal. Írtuk, hogy a fenék formáját elsősorban a farizmok adják, így normális étrend és edzés nélkül csak egy zsíros, palacsinta popsi effektust érhetsz el.

 

 

Nem edzel nagy súllyal – csak “feszesítesz”

Hány ember próbálja a fenekét formásabbá, gömbölyűen feszessé tenni pici, dinamikus, sokszor ismételt mozdulatokkal… pedig sajnos ez olyan kis terhelés, amihez rövid időn belül alkalmazkodni fog a hátsód, és nem fogja változásra sarkallni. Egy százismétléses láblendítés vagy egy maratoni tárogatás miatt szépen besavasodsz, és másnap emberes izomlázad lesz – azonban itt az ellenállás annyira alacsony, hogy nem fog fejlődést kiváltani! Az izmokat túl kell terhelni ahhoz, hogy fejlődjenek!

Egy veteránabb, haladó edzettségű nőnek a testsúlyával kell(ene) guggolnia. Vagy legalább is erősen efelé kéne tendálnia… A farizom a többi izomcsoporthoz képest elég nagy és sokat bíró izom, így kénytelenek vagyunk keményen edzeni, ha eredményt akarunk elérni.

Nem diétázol

Hacsak nem születtél valami Istenadta anyagcserével, akkor bizony a hátsódón lévő zsírréteg igencsak torzíthat a munkádon. Egyénenként változó, hogy ki milyen genetikai programot nyer meg magának – így vannak akik inkább hasra, még mások inkább a hátsó részükre gyűjtik be a felesleget elsőként… és sajnos a lepucolásnál pont a fordítottja lesz: innen távozik utoljára a nem kívánt plusz…

 

 

…és mindennek a teteje…Hülyén öltözködsz

 

A divat anomáliáknak hála egyre több olyan torzszülött viselet lát napvilágot, melyben még egy szép, kerek, normális fenék sem tud érvényesülni. Ne kövesd a trendeket, hiszen egy jó hátsó minden old-school farmert slágerré tesz…

 

 

 

 

 

 

Forrás: https://www.fitbuilder.hu/

Ha tetszett, nyomj egy like-ot, vagy oszd meg: