Receptek reggelre, egészségesen!


Forrás: Receptek reggelre, egészségesen!

Persze, el lehet intézni a reggelit a lehető legegyszerűbben, a szó szerint ezrek által favorizált zabpehely+tejsavfehérje kombinációval. Ez a leggyorsabb megoldás, és ráadásul a mai fehérjekészítmények ízét figyelembe véve, az egyik legfinomabb is. De mi van azokkal, akiknek nincs kéznél fehérjepor, vagy valami picit összetettebb dologra vágynak, netán szeretnek kísérletezni? Nos, nekik szól ez a cikk!

Az egészséges reggeli recept fő hozzávalói

A reggelink alapját a tojás és a zabpehely fogja alkotni. Én most nem feltételezem, hogy mindenki extra szigorú diétán van. Aki diétázik, annak nyilván inkább csak tojásfehérjét illik használnia, és a zabon kívül nem tanácsos más szénhidrátforrást is beletenni a reggelibe. De most más szempontokat veszünk figyelembe: ebben a cikkben azoknak kínálunk finom, mégis egészséges, és tápláló reggeli ötleteket, akik nem akarnak diétázni, nincsenek szigorú szabályokhoz kötve az étkezési szokásaik, de szeretnének kitörni a párizsis zsemle és a kakaós csiga bűvköréből. Emellett természetesen aki tömegel, bátran kipróbálhatja ezeket, legfeljebb az egyéni igényeknek megfelelően nagyobb mennyiségben, mint ahogy itt írva van.

Kókuszos-zabpelyhes lepény

Négy tojást összekeverünk 3 evőkanálnyi kókuszreszelékkel, és annyi zabpehellyel, hogy egy sűrű, de még a tálból kiönthető masszát kapjunk. Ha véletlen túl sűrű lett, öntsünk hozzá egy icipici tejet. Folyékony vagy por alakú édesítővel édesítsük – vigyázat, a hő hatására ennek az íze gyengülni fog, így nyers állapotban brutál édesnek kell lennie a masszának, ebből lesz aztán ehető édességű a reggelink. Tegyünk a masszába egy kis sütőport – kb egy teáskanálnyi mennyiséget – majd keverjük el jó alaposan. A zabpelyhet nem szükséges egyébként ledarálni, de aki simább állagú tésztát szeretne, az le is darálhatja. Ínyencek egy kevés mazsolával is megbolondíthatják.

Én szóltam, hogy nem lesz diétás 🙂

Fújjunk ki olajjal egy teflon serpenyőt. Öntsük bele a masszát. Egy-két percig nagy lángon keményítsük meg az alját – figyelem, nem kell kevergetni, ezért kell a jó teflon serpenyő – majd levesszük kis lángra. Kb 5-8 perc alatt az egyik oldala összeáll annyira, hogy két darabban megfordítható lesz a lepény. A másik oldalnak kevesebb idő kell, érdemes odafigyelni, mert különben kiszárad a tészta, és akkor muszáj lesz leönteni valami sűrű fehérjeturmixszal hogy ehetőbb legyen 🙂 Ha kész, simán csak ki kell csúsztatni a serpenyőből, és már ehetjük is. A sütőpor azért kell hogy jó laza legyen az állaga: már-már olyan lesz mint egy sütemény tésztája, ha eltaláltuk a főzési időt.

Ha kicsit leegyszerűsítenéd a folyamatot, és egy klasszikus pancake-kel indítanád a napot, ami full tiszta, már erre is találsz egyébként komplett és gyors megoldást:

Gyümölcsös-zabpelyhes lepény

Az elv hasonló az előző fogáshoz. Tojás, zabpehely a lepény gerince, de ezúttal kókusz és mazsola helyett apróra vágott gyümölcsdarabokkal bolondítjuk meg a masszát. Pl szeletelhetünk bele kis darabokban egy meghámozott almát. Ez esetben kiválóan kiegészíti az alma ízét egy kis fahéj. Természetesen itt is mehet a szokásos édesítő, és a sütőpor a tésztába. Elkészítése hasonló az előző lepényéhez, minden tekintetben. Gyakorlatilag mindenféle gyümölcsöt kipróbálhatunk: a banán már átment a vizsgán, extra igények esetén pedig az előző recepttel ötvözve csinálhatunk ananászos-kókuszos lepényt is.

Kakaós lepény

Itt egy icipici extra előkészület szükségeltetik: a zabpelyhet (ami ezúttal semmiképpen nincs ledarálva) először beáztatjuk kakaóba. Aki nem akar cukrot enni, az natúr, édesítővel megédesített kakaóport használjon. 5-10 perc alatt felázik a zabpehely. Ekkor az esetleg rajta maradt plusz kakaót leöntjük róla, esetlegh ki is nyomogatjuk, hogy ne híguljon nagyon fela tészta. Összekeverhetjük a tojással, édesítővel, sütőporral, majd a korábbiakhoz hasonlóan kisütjük. Ne áruljátok el senkinek, de én volt hogy még a sütés előtt belekevertem a tésztába egy kis csokireszeléket is…. Mmmm.

További ötletek

Talán látszik, hgy az egyes variációknak csakis a képzelet szabhat határt. Gyakorlatilag bármit bele lehet tenni a tojás-zab alapú tésztába – a beáztatott kekszdaraboktól kezdve (oké, ez már a full bűnözés, de egy próbár megér) az étcsokidarabokon át egészen a túróig vagy cottage cheese-ig minden kipróbálhatunk. És ha még veszünk hozzá különféle aromákat – lehet kis ampullákban kalpni őket egyes diszkontokban – akkor aztán olyan ízvarázst tudunk kihozni belőle amire nem is gondoltunk volna korábban!

Ha tetszett, nyomj egy like-ot, vagy oszd meg: