Saját testsúlyos edzés kisokos


Forrás: Saját testsúlyos edzés kisokos

Mi is az a saját testsúlyos edzés?

A saját testsúlyos edzés , azaz a calisthenics megtanítja nekünk, hogyan  használjuk a testünket, tömegünket ellenállásként ahhoz, hogy erősebbek, izmosabbak legyünk.  A lényege az, hogy súlyzók, gépek  és eszközök nélkül , csak a saját testünket használva végezzük az erősítő gyakorlatokat, az edzést.

Ezt akár otthoni edzésként is végezhetjük, a négy fal között is, vagy a szabadban kutakodva , az utcán, ahol szintén vannak erre alkalmas tárgyak, de a legjobb a direkt erre a célra kialakított speciális “felnőtt játszótereken”, kondiparkokban, street workout pályákon.

A street workout is a calisthenics-hez tartozik, annak egy akrobatikus elemekkel is megtűzdelt ága.

Miből áll egy saját testsúlyos edzés?

A calisthenicsnek,vagyis a saját testsúllyal való edzésnek a fekvőtámaszok, húzódzkodások, tolódzkodások, hasgyakorlatok, kézállások és guggolások az alapjai. Ezeknek szinte végtelen számú variációja létezik,és ezeken kívül még rengeteg gyakorlat színesíti ezt az edzésformát. Minden gyakorlatnak rengeteg variációja létezik, amik amellett, hogy néha esetleg látványosak, tovább erősítenek és jelzik,hogy az illető már elért egy erőszintet.

Minden gyakorlatnak megvan a maga értelme,és minden gyakorlat egy másikra,egy nehezebb gyakorlatra épül. Szinte nem kell hozzá semmi, csak a saját tested és egy kis akarat. Fekvőtámaszt bárhol tudsz nyomni,húzódzkodni rengeteg helyen tudsz és a többi gyakorlatot is számtalan helyen el tudod végezni, a legtöbbet otthon is.

Saját testsúlyos edzés

Mit lehet vele elérni?

Ez az edzéstípus alkalmas izom, erő és állóképesség építésére és fejlesztésére, de csak a saját maga korlátain belül. Vagyis senki ne várjon a testépítésben látott hatalmas izmokat, vagy akkora erőt, amely 2-300 kg felemeléséhez szükséges.

De mégis mire jó akkor?

A saját testsúlyos edzéssel  atletikus, szálkás izomzatot lehet elérni. Lassabban fejlődik az izomzat, mint a testépítésnél és nem lesznek olyan nagyok sem, de szép, esztétikus , sportos kinézetet lehet elérni. Van akinek nem is kell több ennél. Ehhez olyan erő társul még , amivel a saját testsúlyunkat a lehető legjobban tudjuk majd kezelni, felemelni, felhúzni, mozgatni.  Ezenkívül erősíti, olajozza az ízületeket, inakat és javítja a mozgáskoordinációt.

Ki eddzen így?

Tulajdonképpen bármelyik korosztály számára ajánlható ez az edzésforma, mindenki megtalálhatja a saját maga képességeinek és fizikai állapotának, valamint céljainak megfelelő gyakorlatokat. Minden gyakorlatnak létezik könnyített formája is, így mindenki el tudja kezdeni. Ha nincs időnk, lehetőségünk, anyagi keretünk konditerembe járni, esetleg edzőt fogadni, akkor calisthenics edzés otthoni edzésként is alkalmazható, így könnyebben elérhető mindenki számára.  Ha viszont konditerembe jár valaki, akkor mellette is mindenképpen ajánlatos saját testsúlyos gyakorlatokat is alkalmaznia, hiszen számos előnyét ki tudja használni, ha kombinálja a súlyzós edzéssel.

Nincs megállás!

Eső Chris

Ha tetszett, nyomj egy like-ot, vagy oszd meg: