Hogyan válasszak fehérjét? | Fehérjepor fajták


Hogyan válasszunk fehérjét, milyen szempontokat vegyünk figyelembe? Forrás: 

Hogyan válasszak fehérjét? | Fehérjepor fajták

Első felosztásban 2 nagy csoportot érdemes elkülöníteni: növényi és állati fehérjéket. Ha az ember vegán, választhat nyugodtan növényi fehérjét, ha nem vegán, akkor viszont állati fehérje kell!

Az állati eredetű fehérjén belül is van rengeteg típus:

  1. tejalapú fehérjék: tejsavó, kazein.
  2. marhafehérjék.
  3. tojásfehérjék.

Másképp is szét lehet választani a dolgokat:

  1. gyors felszívódású
  2. lassú felszívódású

És akkor vannak egy komponensű (pl. csak tejsavó) és kevert fehérjék (pl. tejsavó+kazein).

Egyenlőre, azt gondolom, hogy csak még jobban sikerült megkavarni a dolgokat. Viszont az alapján, hogy mi az ember célja, mit sportol, illetve mire szeretné használni a fehérjét (edzés után, édesség helyett, stb.) lehet szűkíteni a kört. Lássuk most ezt!

Első lépés:

Elsőnek érdemes átgondolni, hogy van-e valami allergiánk vagy intoleranciánk – és ennek megfelelően szűkíteni a kört. A következő kérdések ebben segítenek:

  1. Növényi vagy állati fehérjét szeretnél? (Ha növényit akkor érdemes akár kevert fehérjét választani pl. Vegan Blend)
  2. Van-e tejfehérje allergiád?
    • Ha van, akkor a tejsavó és a kazein kizárva.
    • Maradnak a tojás és marha fehérjék.
  3. Van-e tojás allergiád?
    • Ha van, tojásfehérjék kizárva.
    • Tejfehérjék és marhafehérje marad.
  4. Laktóz érzékeny vagy?
    • Figyelj, hogy a termék laktóz mentes legyen! (Ez nem feltétlenül jelenti a tejalapú fehérjék elhagyását!)

 

Második lépés:

Az előzőek alapján el lehet dönteni, hogy milyen típus fehérjékből tudsz választani. Utána érdemes végig gondolni, hogy miért veszel fehérjeport, mire akarod használni.

Bedtime ExtremeLássunk néhány opciót:

  1. Heti 2-4 alkalommal edzel és edzés utánra keresel egy gyors italt, amit közvetlenül edzés után megiszol, hogy hazáig kibírd, ahol utána eszel.
    • Válassz egy gyors felszívódású fehérjét:tejsavó vagy marhafehérje, esetleg hidrolizált kazein (PeptoPro)/tejsavó.
  2. napi fehérjebeviteledet szeretnéd növelni – nem csak edzésnapokon iszol fehérjét.
    • Válassz egy kevert fehérjét: tejsavó + kazein/tejfehérje keverék.
  3. Heti 4-5 súlyzós edzés, cél az izomtömeg növelése és a testzsír csökkentése.
    • Válassz egy gyors felszívódású fehérjét (tejsavó vagy, ha még jobbat akarsz, akkor hidrolizált kazein/tejsavó), melyet edzés után iszol, emellett estére egy lassú felszívódásút (kazein) vagy kevert fehérjét (tejsavó+kazein).
  4. Diéta – cél az izomtömeg megtartása és a zsír csökkentése.
    • Edzés után továbbra is gyors felszívódású fehérje vagy gyors-lassú keverék (tejsavó+kazein). Edzés előtt és este pedig egy lassú felszívódású (kazein) vagy kevert fehérje (Total Protein). Ha nagyon szigorúak vagyunk, akkor keressük az alacsony vagy épp 0 szénhidráttartalmú fehérjéket (pl. Iso:Pro).
  5. Étkezések helyettesítése, diétában édességek helyett használni.
    • Válasszunk egy finom és telítő fehérjét (lehetőleg valami kevert fehérjét, vagy kazeint) – pl. Protein Smoothie, Impact Diet Whey, Protein Dessert

 Alábbi cikkemből megtudhatod milyen is a tökéletes edzés utáni turmix.

Összefoglalva:

A használt fehérjének mindig követnie kell a funkciót – mire vesszük? Ha pl. szeretnénk napközben magunkkal vinni, és egy étkezést helyettesíteni vele, vagy egy hosszú utazás alatt szeretnénk biztosítani, hogy az izmaink megfelelő mennyiségű aminosavat kapjanak – akkor nem a tejsavó/marhafehérje a legjobb megoldás. Miért? Mert gyorsan felszívódik és eltűnik a gyomorból – és 30-45 perc múlva már éhesek is vagyunk. Ilyenkor használjunk kazeint, vagy kazein-tejsavó/marha keveréket. Edzés után, amikor úgyis készülünk egy nagy étkezésre, azonban kifejezetten ideális a tejsavó rövid „tranzit ideje”.

Ha nem vagyunk komoly sportolók, csak a diétába keresünk valami édesség helyettesítőt, akkor pedig az egyik elsődleges szempont az íz élmény – és az, hogy lehetőleg eltelítsen minket.

Ha tetszett, nyomj egy like-ot, vagy oszd meg: